30 Jun 2009

Al-Fatihah

marilah sama2 kita sedekahkan AlFatihah kepada ustazah norhayati bt matsom yang telah kembali ke rahmatullah awal hari ini. semoga roh nya dicucuri rahmat. Amin.

ustazah norhayati merupakan cikgu aku yang mengajar bahasa arab kat samten. x ingat lak form bape time tuh. beliau juga merupakan penolong kanan HEM yang tegas lagi baik...

sama2 la kita berdoa semoga rohnya ditempatkan bersama golongan yang beriman.. AMIN.

meh blaja drift

video

sesuai utk mereka2 yg xde RWD nye keta....^^;

Dont tell my mother...

satu lg citer yg aku rase best...


sambil aku tgk final piala konfederasi(siaran ulangan), aku alih2 la channel tv ke ch553, ada lak citer dont tell my mother...kali ni episod kat iran.

Don't Tell My Mother...

For the past ten years Diego Buñuel has been a foreign correspondent for French Television covering all kinds of countries like Iraq, Afghanistan, or the Congo.
Every time he left for one of his stories, he would tell his production crew in the Paris office, “Don’t tell my mother I am in Colombia, it makes her really nervous.”
After a few years of traveling repeatedly, Diego realized that the international news coverage, of which he was part of, only focused on the worst headlines possible.
So Diego embarked on a rather unusual effort; to talk about countries that make headlines, but instead on focusing on the same three basic stories, he extended the reach of his eye to look at a more subtle vision of these countries, full of culture, people, interests that rise high above the daily news reports.

sumber

tp tiap kali aku usha citer nih, sume nye eps kat iran. ada la skali aku usha dia kat negara balkan. len sumenye eps kat Iran.


p/s: tgh seronok men sims3...

29 Jun 2009

Conman


baru tgk citer kat channel 555 astro psl Bernard Madoff yg mmbuat Ponzi skim start tahun 2000 smpai awal 2008. selama lebeyh kurg 8 tahun tuh, dia dpt kumpul 65 bilion. dan cmne dia dpt kumpul sume tuh, tak yah la aku citer. korg bleh la tgk citer tu kat astro, mesti dia ada ulang2 punye.


just nk share ngan sume psl istilah conman ni. conman ni asal dia start dgn berita kat akhbar zaman dulu2 yg menciterkan psl kes penipuan dan ada la dia sbut psl confidence man. dr situlah asalnye prkataan conman ni terhasil...

tu je..
time cuti ni lah baru dpt tgk tv...

ada lagi satu citer sbnrnye kat ch555 tuh.


science and islam. tp aku dpt tgk part 3 je... tu pon separuh. hoho...
part 3 ni citer psl Al-Tusi yg meneruskan ilmu Ibn Haytham psl Astronomi. dan dia juga menafikan fakta dr Ptolemy. fakta psl apa x sure lak...dh aku tgk citer tu sparuh je...dpt pon separuh je la...hoho...

ch555 ni rase antara yg best kat astro lepas ch551 ngan ch553. lg satu yg best nye dia ada subtitle. mmg membantu sgt2. haha...

rase sbb tu aku x suke ch556(animal planet) rase citer dlm channel tu cmbest, tp lama2 tgk xde subs rase x sdap lak...

28 Jun 2009

MAP yang best!!

kenangan join MAP09, memang best. byk lg gambo, aku je malas nk upload byk2...hehe...

selamat menonton^^;



Day 1- 6 Jun 2009


4 orang yg datang awal ke MAP (terlalu 'smgt' utk ke MAP...huhu)


menjadi pengacara majlis utk pertama kalinye...thanks to sheera yg byk backup aku....huhu. turut kelihatan akmal, penjaga montaj pada hari itu.

aku, karem dan ephrem bersama mak angkat aku pada sesi penyerahan anak angkat.

lepak di beranda umah bersama femly angkat.

aksi pemain sepak takraw pengkalan hulu. ni tgh match ye, bkan gaduh2.


bilik yg disediakan oleh femly angkat aku. amat selesa skali. bilik bdak2 foreigner kat seblah. aku duk bilik single je...


keadaan bilik yang agak serabut pd mlm tuh.



Day 2 - 7 Jun 2009



hari ni nye plan adalah gotong royong (rewang) kt umah peduduk kg yg juga bkas student utp.

amek gambo dulu....

kelihatan kemah2 kenduri. sini nye kenduri x pkai kanopi. sini sume pkai buluh. kain kanvas tuh diorg adjust2 ngan buluh, jdkan khemah. ada sorg pakcik tu ckp, diorg dh try pkai kanopi tp x muat, sbb area sini cm agak pack area latar umahnye...

penduduk kampung dh start memenuhi segenap ruang majlis. time ni perut blom lapo lg... tgh excited nk buat keje..

balik ke sekolah, ada meeting sket ngan ust nazri...

sambung keje kat kenduri, mengacau kuah masak merah. patut la sedap je aku makan, air tangan aku rupenye...huhu^^;

org len sibuk buat keje, mamat nih try rokok gulung lak...



sini still x pkai buffet. sume serve dlm dulang je...memang penat la.. nasib bek ramai org tolong2 kat sini...

kelihatan dalam gambo, ejat(kiri) dan Din (kanan).

keje aku time tuh, susun nasik. pastu buh 4 pinggan atas dia.

time nih muiz dh ganti tmpt aku, aku n bdak2 shift aku nk g makan.


sedang enak menikmati hidangan. kat sini yang spesel dia daging sup pastu cicah ngan kuah asam. sedap rupenye. pastu mestilah ayam masak merah yg aku kacau td tuh...pergh...memang layan...

time ni dalam kul 2 ptg cmtu


jalan utama kat kg nih. sbbkan xde transport nk balik, aku pon jln kaki la...tu yg hitam je tuh balik dr MAP, dh cm balik obs lak...

balik2 bilik, ada kucing stalker kat luar tingkap da....

ptg tu, lepas lepak2 kat umah, kena dtg balik skolah. ada gotong royong lak.


aku amek port atas skolah sbb rase cm best lak duk cni. pmandangan skolah dr atas.

keje aku time tuh. kumpul2 rumput pastu bakar. hoho...memang best men ngan api.

aku ketika sedang fokus membuat keje^^;


air beriodin yg disediakan di skolah. x pnah lak nk minum air nih. aku buat basuh muka ngan amek wudhu' je. tandas skolah ni horror sket. so g kat paip ni je la...


aku cabut awal dr gotong royong tuh. ptg tu abg jai ada plan len lak... kucing the stalker still ngendap2 aku...ni mesti SB yg hantar nih...huhu^^;


abg Jai dan sorg lg member dia(sori lupe nama) bawak ktorg( aku, karem n ephrem) g kolam ikan abg Jai.

abg Jai menunjukkan cara2 yg btol utk memancing. tp x dpt ikan pon.


ladang getah yg tersergam indah....ada la dlm 100 pokok kat kebun nih.

Abg Jai menunjukkan skil2 menoreh getah...nmpk cm senang je...

memandangkan Abg Jai cm x bape power menoreh getah, aku lak tunjuk demo kat bdak2 foreigner nih...huhu^^;


nmpk x yg putih2 tu ape? tu la susu getah...kira berjaya gk ar usaha aku menoreh getah...hoho

mlm tuh, ada briefing utk TEKAD lak...tekad ni mcm program bsama bdak2 skolah.


habih briefing, balik umah rase awal lak nk tdo. so layan anime dulu. tgh usha neon genesis evangelion. time ni baru eps 4 ke 5 cmtuh. skrg dh tgk eps 12...hoho.

Day 3 - 8 Jun 2009



bdak2 grup aku yg diberi nama group TRONOH. nama ni bdak2 ni yg bg... kelihatan dlm gambo nih, bdak laki yg pkai vest bnama Adi. bdak ni kira perform gk ar aku rase. nmpk cm ada potensi. potensi apa? Aaa...itu kita x tau...


bdak2 skolah sdg tekun mndgr taklimat dr abg2 faci.


bergambo dulu b4 makan..

lepas penat berTekad, kita nek lak atas bukit skolah dan makan...hoho..makanan spesel nih..nasik dlm buluh, ayam bakar dan sedikit mknn seafood..


ni la dia nasi dlm buluh tuh..disaluti ngan daun ape ntah, tp bkan daun pisang ar. memberikan aroma yg lain dr yg len.

makan dulu seblom kuar g jalan2 lg...hehe



ptg tu g lak sempadan thailand. kat msia ada lebeyh kurang tujuh kot post sempadan, dan salah satu nye ialah pengkalan hulu. bandar Betong lebeyh kurg 5 km je dr sini.


pos kawalan sempadan d pengkalan hulu.


yg gate kuning tuh dh kira thailand la..polis yg jaga pos x bg g dh sbb sume x bwk passport. (aku xde passport)

pastu jd bdak kecik kejap kat taman prmainan pengkalan hulu. dia nye gelongsor besar..muat la utk 2 org dewasa...hoho...lama x men gelongsor nih...

balik ke kg kuak hulu...

mlm tu makan kat luar. aku order cm bese, neslo ais ngan nasi goreng USA. time ni nasik x smpai lg....kat sini sume kdai seafood dia org siam. dr yg amek order smpai la tukang masak sume org siam...


Day 4 - 9 Jun 2009



hari ke 4, gotong royong d rumah pakcik Taharin. plan nye buat lemang, masak rendang ayam dan masak lemak udang.

bergotong royong melakukan keje. kelihatan dlm gambo, boss aku kat MAP, Nisa tgh termenung memikirkan bape byk kelapa habih nk dptkan sebesen santan tuh...

Din tgh buat2 bz betanye kat pakcik walhal xde keje sebenonye...

Din dan pakcik (nama xtao) tgh xde keje. aku lak yg kena susun lemang atas api. pedih biji mata nih...

lemang2 yg sedang dibakar. kalo nk pusing2 kan lemang nih, pegang part bwh dia. kurang panas sket.

sbnrnye time nih, sume kena g jalan2 sekitar kg. cm lawatan la.. aku, Din ngan Nasri (yeah, aku dh ingat nama) yg kena stay...huhu...rezeki ktorg la..dpt makan awal...mmg sedap makan lemang panas2...hoho^^;


Day 5 - 10 Jun 2009


hari last tuh, aku jd MC skali lg...hoho...dan sheera still doing her best utk support aku...thanks again..



keratan akhabar sinar harian edisi perak...xde jual kat kl nih.

MAP memang best. seriously...walaupon b4 g xtao pape pon..ada la 2-3 info sket, tp overall mmg best, comittee yg best, baju comittes yg best, faci2 pon xde buat perangai sgt, kira best ar.

dgr citer blan 8 ada musim buah kat pengkalan hulu.. hmm...anyone?